Σακχαρώδης Διαβήτης

 
 
 
 

Με τι συμπτώματα εμφανίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης

 • Έντονη δίψα
 • Πολυουρία
 • Έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία χωρίς απαραίτητα να αυξάνεται και το σωματικό βάρος
 • Αδυναμία/ καταβολή
 • Θόλωση της όρασης
 • Ενοχλήσεις και κνησμός στα γεννητικά όργανα που συνοδεύεται από αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων και μυκητιάσεων των γεννητικών οργάνων
 • Ας σημειωθεί ότι αρκετές φορές, βρίσκεται αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα του διαβήτη που ήδη αναφέρθηκαν.

Ποιοι είναι οι τύποι του Σακχαρώδη Διαβήτη

 • Ο τύπος 1 στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη
 • Ο τύπος 2 στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός
 • Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης
 • Ο διαβήτης ως συνέπεια άλλων νοσημάτων (π.χ. παθήσεις παγκρέατος και ορισμένες ενδοκρινοπάθειες) και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη)

Γιατί εμφανίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης; Ποια είναι τα αίτια;

Στον φυσιολογικό οργανισμό οι διάφορες τροφές χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια της ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη, ώστε τα κύτταρα να παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται. Η ινσουλίνη είναι μια ουσία (ορμόνη) που παράεγεται από το πάγκρεας, το οποίο είναι ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όταν η ινσουλίνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τότε το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από την τροφή, παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα. Έτσι το σάκχαρο (γλυκόζη) βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο αίμα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίζεται πάντα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Αν μάλιστα το σάκχαρο αίματος ξεπεράσει κάποια όρια, δεν μπορεί συγκρατηθεί από τους νεφρούς και εμφανίζεται στα ούρα. Έτσι προκαλείται πολυουρία γιατί το σάκχαρο που περνάει στα ούρα και παρασύρει και νερό.

Τι είναι ο Προδιαβήτης;

Πρόκειται για μεταβατικό-ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής κατάστασης και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα κριτήρια για τη διάγνωσή του είναι: σάκχαρο νηστείας 100 έως 125 mg/dl ή σε καμπύλη σακχάρου τιμή στις δύο ώρες 140 έως 199 mg/dl. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για δυο λόγους. Πρώτον διότι χωρίς παρέμβαση, δηλαδή απώλεια βάρους, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση είναι δυνατόν να εξελιχτεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (κίνδυνος έως 50% σε 5 έτη), ενώ αντίθετα η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι δυνατόν να αναστρέψει την πορεία προς τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 Δεύτερον διότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Γιατί πρέπει να αλλάζω συχνά τα σημεία που κάνω ενέσεις ινσουλίνης;

Γιατί δημιουργούνται λιποϋπερτροφίες, δηλαδή συγκέντρωση λίπους στο σημείο. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποδίδουν οι ίδιες μονάδες ινσουλίνης, διότι αργούν να φτάσουν στο στόχο και έτσι, δεν είναι πια εύκολο να ελέγξεις τη γλυκόζη. Καλό είναι να χρησιμοποιείς όλες τις περιοχές που μπορείς και σε όλα τα σημεία τους, ώστε να μην χρησιμοποιείται κάποιο πάρα πολύ και σκληραίνει. Καλό θα ήταν να αφήνεις 2-3 εκατοστά απόσταση σε κάθε σημείο της ένεσης, ώστε να αποφεύγονται οι σκληρίες.

Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα του διαβήτη, πριν καν να γνωρίζει ο ασθενής ότι έχει πρόβλημα με το σάκχαρο. Είναι επίσης, συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της νόσου. Γι’ αυτό, για τους άνδρες θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό σημείο η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, ώστε να ελεγχθεί η γλυκόζη στο αίμα. Είναι σημαντικό τέτοια συμπτώματα να αναφέρονται στο θεράποντα ιατρό, αφενός γιατί δείχνουν την κατάσταση των αγγείων στο σώμα και αφετέρου για να βοηθηθεί ο ίδιος ο ασθενής.